Recept na domácí kečup

Taťka už nějaký ten rok pěstuje spousty zeleniny. A co dělat s obrovským množstvím rajčat ? Už pár let děláme kečup. A sklízíme s ním úspěch u přátel atd. Žádné ocenění sice nezískal, ale s klidem řeknu, že je to takové Ferrari mezi kečupy. Sám kupovaný kečup nemusím, ale tenhle je úplně jiný a podstatně lepší. Takže určitě zkuste. Z tohoto množství bude zhruba 1,5 litru kečupu Zde je recept:

  • 2 kg rajčat
  • 1/4 kg jablek
  • 1/4 kg cibule

Tyto 3 suroviny nakrájíme. Rajčata neloupeme. Jablka oloupeme. A pokračujeme k dalším ingrediencím.

  • 1/8 l octa
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce pálivé papriky
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 6 hřebíčků
  • špetka zázvoru, muškátového květu a skořice
  • 1 feferonka

Každý si upravý pálivost podle sebe. Pálivou papriku lze nahradit sladkou. Feferonku vynechat klidně úplně. Zkrátka, co máte rádi.

Vše se rozvaří do husté kaše (cca. 30 min.). Často mícháme, aby se nám obsah hrnce nepřipálil.

Vyndáme bobkové listy, další koření a ponorným mixerem rozmixujeme.

Propasírujeme přes síto a přidáme 15 dkg cukru krupice a provaříme zhruba 5 minut.

Následně plníme do sklenic a sterilujeme 10 minut při 80 stupních. Takto kečup vydrží v pohodě rok, i déle.

Závěrem přeji dobrou chuť. Pokud recept budete zkoušet, tak snad se Vám povede a bude chutnat. Nám chutná fakt hodně. A nejen nám. 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn