Tour, LeMans & korona

22 září, 2020

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Na úvod tohoto článku jsem si chtěl pozvat Matěje Rupperta. Ten mi napadl, když jsem si vzpomněl na francouzský jazyk. Zpěvák Monkey Business neovládá bravurně jen francouzštinu, on je mistrem na každý jazyk, který mě napadne. 😀 Ale teď tu nebudu navozovat tu francouzskou atmosféru, kterou si většina představí.

Ve Francii se poslední týdny konala dvojice velkých sportovních událostí. A ještě se vlastně bude konat. Za normálních okolností už by bylo dávno po, ale rok 2020 není normální. A proč? Protože Covid! Všemi milovaný, skloňovaný. Myslím, že ho není třeba představovat. Každý ho dokonale zná.😀

Cyklistický i motoristický závod byl přeložen na měsíc září. Zatímco u slavné čtyřiadvaceti hodinovky jsem se průběhu v souvislosti s koronou nebál, tak u cyklistického závodu docela jo. Po přečtení pravidel jsem si říkal, to bude zajímavá Tour. A co můžu říct dnes, po jejím skončení?! Že zajímavá byla, naštěstí ne v koronavirovém smyslu.

Čekal jsem, že korona odrovná pár jezdců, možná i týmů. Pořád myslím na cyklistický závod. A jak cyklistické závody sleduji bez nějakého fandění, tak jsem si to užíval. A věřím, že nejen já. Tour nabídla letos spousty zajímavých momentů. Občas to vypadalo jako slovinské a kolumbijské mistrovství, které skončilo soubojem slovinských borců. A nakonec skončilo překvapením. Vyhrál ten, u kterého se to čekalo v následujících letech. Vyhrál Tadej Pogačar, který měl v době triumfu 21 let.

Udeřil v předposlední etapě, v poslední možné. Už se očekávalo, že si pro žlutý trikot dojede krajan Primož Roglič. Napovídal tomu průběh, ve kterém si tým Rogliče (Jumbo-Visma) počínal velmi suverénně. Až to připomínalo tým Sky (dnes Ineos). Vítězstvím to, jak víme, neskončilo. Vím, že se možná objevil doping, ale to řešit nebudu. Prostě jsem si Tour s pořadovým číslem 107 užil, a už se těším na tu následující!

Teď ke slavnému vytrvalostnímu klání. U závodu jsem se hlavně těšil na porovnání s virtuální obdobou závodu, která se konala v tradiční datu události. U průběhu LeMans jsem se průběhu vzhledem ke Covid-19 nebál (ale to už jsem psal). Vím, že LeMans netrvá jen 24 hodin, ale zase mi přijde, že většina z týmu nosí různé kukly, helmy, že tam zkrátka to zakrytí úst je i bez roušek velké.

Navíc jsem si říkal, že za volantem sedí jezdec, který má zakrytá ústa helmou, pod ní bývá kukla, kdežto cyklista jede “bez” nějaké ochrany úst. Navíc u cyklistického závodu velkou dobu jezdí většina pohromadě (peloton). Ale to už je jedno. Obě události proběhli v pořádku. Hurá! A teď se můžeme těšit na další. Ve Francii na tenisové Roland Garros, za nedlouho pak i italské Giro. Které původně mělo být ze začátku maďarské. Snad později nebude připomínat chutný maďarský pokrm…😀

Fotbalové, a další soutěže nezmiňuji, ale ty snad taky. Na fotbal jednou přijde řada v rubrice Naše liga. Nějaké už běží, nějaké pomalu začínají. A vlastně proč to říkám, když to zítra může být jinak…Politiku a covid nechme být. Tím si náladu kazit nebudeme! Vím, že teď je to těžké, ale v rámci možností si užívejte tyto dny! 🙂 A omlouvám se, pokud teď máte chuť na guláš! 😀

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *