Olympiáda a COVID-19

22 března, 2020

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Letos v létě se měla konat olympiáda. Píšu měla, ale třeba bude, ale už tomu moc nevěřím. Nevěří tomu ani většina lidí, která mi odpovídala na anketu, kterou jsem dával do IG stories. Když nákaza korona virem byla nová ve světě a ničila Čínu, tak jsem zrušení olympiády moc nevěřil. Od té doby už ale uběhlo pár týdnů, a korona vir už není problém Číny. Momentálně nejvíce ohrožuje Evropu, ale stává se z něj bohužel celosvětový problém.

Vím, že japonská média spekulují o možném odkladu. Oni o olympiádě a jejím konání budou brzy spekulovat všechna média. Osud jiných velkých událostí (EURO, hokejový šampionát,…) je znám. Do konání olympijských her je sice čas, obvykle se konají na konci července a začátkem srpna, ale jaká je v této době hodnota času?! Čas teoreticky je, ale na nějaké zprávy čeká spoustu sportovců, sponzorů, atd. Pro mnoho sportovců je olympiáda vrcholem kariéry, někdo se na olympiádu připravuje dlouhé roky, ale teď?!

Teď bude třeba jejich snaze učiněna přítrž. Přemýšlel jsem nad osudem různých soutěží (třeba #nase:liga), ale žádná nedosahuje velikosti olympijských her. Organizátoři v Japonsku sice říkají, že pro jejich konání udělají maximum. Ale myslím si, že už to není o jejich snaze. Nejsem věřící, ale osud olympiády má někdo jiný. Vyšší moc, bůh, ten nahoře,… Hlavně záleží na nás, jak budeme MY bojovat s tím “zmetkem“.

Na zrušení už si lze i vsadit 😀 To není překvapení, dnes si můžete vsadit na ledacos. Ale bylo by zrušení události takového formátu vhodným řešením. Je to událost, která se nekoná každý rok. Teď narážím na zrušení světového šampionátu v hokeji. Ten se koná každý rok, takže to zrušení tak “nebolí“. Je to světový šampionát, ale furt je to jeden sport. Olympiáda o jednom sportu není. Tam je sportů a disciplín podstatně více. Myslím, že nyní se počet sportů přibližuje k číslu 35. Jejich složení se velmi často mění a upravuje (byť třeba jen kosmeticky).

Vím, že se diskutuje o počítačových hrách a jejich zařazení do olympijských disciplín. Řekl bych, že teď to bude opět “velké” téma. Dnešní situace tzv. e-sportu hodně hraje do karet. Já to třeba chápu, ale teď není vhodné řešit e-sport a olympijské hry. Původně se mluvilo i o zájmu Itálie (Říma), kandidovalo Španělsko (Madrid), tyto země jsou v současné době postiženy COVIDem asi nejvíce. Tam bych viděl zrušení nebo odložení hodně reálně. Ale pořadatelem je Japonsko a Tokyo. Česky je správně Tokio.

S tvrdým y se hlavní město Japonska píše v angličtině. To bylo jen v krátkosti něco naučného. Teď si pojďme ještě zaspekulovat. V současné době to s virem a Asií vypadá dobře, ale to je teď. Ze začátku se hodně sportovních událostí konalo bez diváků. Ale olympiáda by byla i bez diváků obrovským shromážděním lidí z celého světa. Výpravy některých států čítají stovky sportovců, ale jen sportovci to nejsou. Myslím si, že olympiáda bez diváků nebude. Nejeví se mi to jako rozumné a bezpečné řešení.

V současné době se mi jeví reálně spíš její zrušení a odložení na příští rok. Posun o pár týdnů moc neřeší. Odložení o nějaký měsíc mi přijde už hodně nereálný. Nesmíme zapomínat, že se jedná o letní olympijské hry. Takže odkládat je třeba o čtvrt roku nedává úplně smysl. Pak si říkám, že úplně je zrušit by bylo taky hloupé. Na jejich konání se pracuje X let. Bylo by velmi nešťastné tuto snahu a iniciativu “zahodit”. Proto mi odložení o rok přijde jako nejlepší možnost. Furt je to ve čtyřletém cyklu konání olympijských her pouze rok.

Je fakt, že před pár týdny jsem si k této myšlence říkal, jaká je to blbost. Že odložení olympijských her je hloupé. Ale už mi to tak hloupé nepřijde. Dokonce to vidím jako reálné řešení v současné době. K danému tématu se povede asi ještě dost diskuzí. Už se začínají objevovat různé spekulace v médiích. Zatím můžete diskutovat také. Myslím si, že už brzy budeme znát i oficiální stanovisko. Jaké bude?! To určitě najdete kdekoliv na internetu nebo u mě. Je dosti pravděpodobné, že se k tomuto tématu ještě vrátím. 🙂 Zatím se mějte krásně. A v tomto nelehkém období přeji hodně síly!

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *