EURO a liga

18 července, 2021

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Normálně se evropský šampionát ve fotbale koná každé 4 roky. Teď je ale jiná doba. Doba kovidová, a podobně jako tomu je u LOH, tak jsme si na šampionát počkali 5 let. Čekání to bylo dlouhé, a divné EURO, které se konalo všude (nejen v Evropě) je za námi. Před námi je třeba ta olympiáda, ale mimo jiné i liga.

Že se toto EURO bude konat v několika městech, to se vědělo už dlouho, ale trochu jsem při současné situaci očekával, že se tento turnaj bude konat třeba ve dvou státech. Některé státy by to asi zvládli i sami. To se ovšem nestalo, a my jsme mohli vidět i zápasy v Baku. Toto město byste na mapě Evropy hledali marně, je to město v Ázerbájdžánu. Takže se občas hrálo ASIO, nikoliv EURO, ale kam patří Baku, to tady řešit nebudeme. Jen je vidět, že peníze hrají hlavní roli.

My jsme tu od sportovní stránky. Druhý den EURA poznamenala hrůzná situace, ještě teď mi při vzpomínce naskakuje “husí” kůže. Duel Dánska s Finskem poznamenal kolaps dánského záložníka Christiana Erikssena. Dnes už víme, že vše dopadlo v rámci možností dobře, ale nebyli to pěkné chvíle. Jak pro diváky na stadionu, u televize, tak třeba i pro samotné hráče. Velmi dobře si s celou situací poradil dánský kapitán Simon Kjaer. Samozřejmě se hned psalo, že je to obdivuhodné, že pomáhá rivalovi (Inter, AC Milán), to nekomentuji. V těch chvílích bylo jedno, kdo za koho hraje, Simon bojoval za život kamaráda a spoluhráče. Už tehdy jsem si říkal, to je hrdina turnaje! Prostě kapitán a lídr, jakého v týmu chceš mít! Víc k situaci psát nemusím, napsáno bylo dost. 🙂

Chtěl jsem napsat, pryč od Dánska, ale ono se nakonec probojovalo až do semifinále. Ačkoliv tento tým “sotva” postoupil ze skupiny. Postup si Dánsko zajistilo až díky druhému poločasu posledního skupinového utkání s Ruskem. Dánové vyhráli 4:1, díky tomu postoupili z druhého místa, což znamenalo i příjemný osmifinálový los. V něm Dány čekal Wales. Tento duel zvládli svěřenci Kaspera Hjulmanda na výbornou. To znamenalo, že Dánsko čeká ve čtvrtfinále Česká republika. Repríza čtvrtfinále z Eura 2004. Tehdy vyhrála Česká republika, letos se tento výsledek bohužel neopakoval. Nakonec moc nechybělo, dánská družina předvedla i v semifinále velmi slušný výkon. A nebylo daleko od senzace. Toto semifinále zvládla Anglie, to druhé pak Itálie.

Česká republika sice čtvrtfinále nezvládla, ale i tak si z turnaje veze super výsledek. Já jsem výběru Jaroslava Šilhavého příliš nevěřil. Doufal jsem, ale věřil jsem spíš ve 3. místo a nepostup, ale věděl jsem, že několik týmů postupuje i ze třetích míst. A ono to vyšlo, následně osmifinálová výhra nad Nizozemskem, kterou jsem fakt nečekal, a nakonec čtvrtfinále. To už dobře nedopadlo, ale i tak za mě velká spokojenost, kdo by to byl před turnajem čekal. 🙂 Navíc 5 branek Patrika Schicka, a tato neuvěřitelná z utkání se Skotskem.

Finále lépe začalo pro Anglii, ta těžila i z rychle vstřelené branky, italská reprezentace byla viditelně zaskočená. Vyrovnat se ji podařilo až v 68. minutě. Najednou byla “na koni” Itálie, ale další gól to nepřineslo. Ten nepřišel ani v prodloužení, tak o vítězi rozhodovali pokutové kopy. Na ty těsně před koncem poslal Gareth Southgate mladého Sancha a Rashforda. Tehdy jsem to ještě netušil, ale v duchu jsem si říkal, že to je chyba. A byla! Oba jmenovaní své pokutové kopy neproměnily, ME 2020 v roce 2021 vyhrává Itálie. No povídání je to hlavně o Dánsku, ale to na mě udělalo asi největší dojem.

Další 3 roky (snad další Euro neodloží další korona) se Itálie může chlubit z držení titulu. Chlubit se může i pak, ale už to nebude tak horký. Ale mohlo by, kdyby Italové obhájili, ale to předbíháme. Každopádně to není nereálné. Kádr by na to měli mít. Pokud zvládnou Uvidíme za pár let. Další evropský šampionát by se měl konat v Německu. Tak snad se dalšího turnaje dočkáme v nějaké normální podobě!

A pomalu už se nám blíží start domácích soutěží, včetně té nejvyšší. Ta začne už o nadcházejícím víkendu. Kdo získá titul, sestoupí, bude králem střelců, to si nechám na článek přímo k F:L (své tipy). Jinak k Fortuna lize budeme hrát Sazka Fantasy, pravděpodobně i o nějakou tu cenu. Ale o kolik a jaké, to se rozhodne až podle účasti. Fantasy jsme hráli už při EURU. Sazka Fantasy má tu výhodu, že můžete i mezi sebou komunikovat, tedy i snáze se domluvit s vítězem. Ten z Eura se mi zatím neozval. 😀 Ještě chvíli počkám. 😀

Sazka Fantasy je rozdělené většinou na podzimní a jarní část, takže už se mi hlavní cena pro podzimní část rýsuje. Na Sazka Fantasy se hrají jednotlivé duely, ze kterých má hráč body, dále se počítá i celkové skóre, ze kterého bych asi udělal i hlavní ukazatel při pořadí. Ale to je na dohodě s VÁMI. A to můžeme řešit i pak. 🙂 Do tohoto článku odkaz nepřidávám, ale kdyby se chtěl někdo přidat už teď, stačí napsat.

Odkaz přidám do dalšího článku. Věřím, že se toho odehraje co nejvíce, že zase nebude hrát hlavní roli korona. Jinak už i na blog bych měl psát častěji. Takže za pár dní na viděnou! 🙂

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *